Johnny Cash

Johnny Cash ble født i Arkansas i 1932, foreldrene hans var fattige bomullsdyrkere og han selv satset på en karrière i luftvåpenet før han kom i gang som musiker. Det siste skulle vise seg å være et godt valg, siden han ble en av tidenes mest suksessrike musikere og solgte nesten 100 millioner plater på verdensbasis. Noe av det mest interessante med Johnny Cash var at han overskred alt som heter sjangere og merkelapper.

Han kledde seg som en slags rocker, men hørtes mest ut som han sang country, eller kanskje gospel? Folk, blues og rockabilly er andre betegnelser på noe av det han drev på med. Ingen andre har selvfølgelig noen gang greid å havne i Hall of Fame for både country, rock og gospel. Han er så forgudet at han til og med har sin egen statue i den amerikanske kongressen.

The Man in Black

Cash var kjent for å ha en dobbeltsidig personlighet. Han var både noe av en bråkmaker med hang for opprør og rusmisbruk, samtidig som han var en svært alvorlig, ydmyk og religiøs person. Innledningen på konsertene hans var alltid den tørre hilsenen: «hei, jeg heter Johnny Cash». Cash hadde stor omsorg for fattige og marginaliserte mennesker, og vakte stor oppmerksomhet med sine opptredener i fengsel som San Quentin og Folsom.

Mye av musikken hans handlet også om sorg, moralske prøvelser og søken etter forsoning og frelse, ofte med religiøse overtoner som noen ganger kanskje går ateistiske nordmenn hus forbi. Men det var ikke bare sorg og alvor, han hadde også mange lette, finurlige og morsomme sanger. Mot slutten av livet overrasket han igjen sitt publikum ved å spille inn coverversjoner av låtene til moderne hardrockere som Nine Inch Nails og Soundgarden. Johnny Cash var en så fleksibel og innovativ artist at det er nesten vanskelig å beskrive ham, og likevel alltid lett gjenkjennelig i det han gjorde som et autentisk menneske.