George Jones

George Jones tilhørte den store generasjonen av countryartister født på 1930-tallet, som inkluderte Merle Haggard, Waylon Jennings, Willie Nelson, Johnny Cash og mange flere. Han er selvfølgelig best kjent for klassikeren «He Stopped Loving Her Today», men hadde også mange andre hits takket være sin særegne stemme og vakre sanger. Han ble gjerne betraktet som den største countrysangeren, selv om kvaliteten på sangene kanskje ikke alltid var like bra som yngre artister som Garth Brooks og George Strait.

Bakgrunn

George Jones var i likhet med Willie Nelson og George Strait fra Texas. Han begynte å spille gitar og høre på countrymusikk allerede som liten. På det personlige plan hadde han allerede vært gift og skilt som 19-åring, og dro så inn i militæret før han giftet seg igjen som 22-åring.

Gjennombruddet som sanger kom i 1959, med sangen «White Lightning». Han ble etter hvert en stor kjendis, og giftet seg med en annen stor countrysanger, nemlig Tammy Wynette. Jones hadde imidlertid store problemer med alkohol, og gikk på en tredje skilsmisse. Han greide ikke å slutte med drikkingen før han nådde pensjonsalderen.

Fra rock til country

Det er pussig å tenke på i dag at George Jones karrière startet med en så rockete sang som «White Lightning». Etter hvert ble det kun country for Jones, og han både sang og skrev låter. Andre artister spilte også inn låter som George hadde skrevet, blant dem store navn som Willie Nelson, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis og Elvis Costello. Han skrev ofte sanger sammen med Darrell Edwards, en barndomsvenn.

Noe av årsaken til at Jones endret stil var at stemmen hans hadde endret seg og blitt dypere. Dette passet utmerket til countryballader. De rolige sangene til tross, var unge Jones en aldri så liten bråkmaker. Det hendte seg rett som det var at han dukket opp godt beruset på scenen, eller ikke møtte opp i det hele tatt. Spontane og impulsive påfunn var noe helt dagligdags for Jones, særlig hvis han hørte nye musikk eller nye artister som ga ham tenning.

En av artistene han oppdaget var Johnny Paycheck, som i en periode spilte bass for Jones før han ble stjerne selv. Alt dette viser at selv om Jones kunne være vanskelig å ha med å gjøre, hadde han en virkelig lidenskap for musikken. George Jones levde tross livsførselen i over 80 år, før han til slutt sovnet inn i 2013.