Merle Haggard

Merle Haggard, som døde på bursdagen sin i 2016, var en av de største artistene innen countrysjangeren. Han skrev og sang sine egne låter, og spilte i tillegg både gitar og fele.

Fra harde kår til kometkarrière

I likhet med en lang rekke av de store countryikonene ble Merle født i 1930-årene. Han hadde en vanskelig oppvekst; faren hans døde ung og han endte opp i fengsel ved flere anledninger. Han satt blant annet i fengslet San Quentin, kjent fra blant andre sangene til kollega Johnny Cash. Etter at han slapp ut i 1960, begynte han imidlertid å få livet på rett kjøl. Sangene hans var preget av en røff arbeiderklassebakgrunn, men tok samtidig avstand fra den gryende motkulturen på 1960-tallet. I stedet forsvarte han tradisjonelle amerikanske verdier i sanger som «Okie from Muskogee» og «Are The Good Times Really Over». Sangene hans tok han til toppen av countrylistene hele 38 ganger!

En av årsakene til at Haggard ble populær var hans forakt for hippier, som ble delt av mange amerikanere på denne tiden. Han mente at hippiene manglet selvrespekt og ikke brydde seg om hvordan de så ut eller luktet. Senere tok han imidlertid avstand fra endel av den mer krasse kritikken, og fikk blant annet et annet syn på narkotikapolitikken i USA. Fra å mene at narkotika var i ferd med å undergrave samfunnet på 1970-tallet, hadde han som gammel mann snudd til å påstå at lovgivningen mot marihuana nærmest var en slags politisk konspirasjon på 2000-tallet.