Waylon Jennings

Waylon Jennings var en av frontfigurene for outlaw-sjangeren innenfor countrymusikken, selv om han selv hadde et ambivalent forhold til begrepet. Dette kom blant annet til uttrykk i sangen «Outlaw Shit», som også fantes i en mer familievennlig versjon kalt «Outlaw Bit». Jennings, eller Waylon som han vanligvis ble kalt av fansen, var imidlertid en eminent sanger, musiker og tekstforfatter, samt en virkelig bauta innenfor outlaw-musikken. Waylon Jennings var far til Shooter Jennings, som bygger på sin farsarv og blant annet har gjestet Norge og Bergenfest.

Bakgrunn

Waylon Jennings tilhørte førkrigsgenerasjonen, født som han var i de harde trettiåra. Han begynte å spille gitar allerede som liten, og opptrådte på radio da han var bare 12 år gammel. Waylon droppet ut av videregående for å vie seg helt og fullt til musikken. Han spilte mye for lokale radiostasjoner, og var også DJ på radioen. Etter noen år ble han oppdaget av Buddy Holly, som tok han med i studio for første gang. Waylon skulle faktisk ha vært med på den tragiske flyvningen som senere tok livet av både Buddy Holly og Ritchie Valens.

Karrièren tar av

Med mentoren Holly ute av bildet, begynte Waylon å spille fast på en nattklubb i Arizona. Han hadde noen innspillinger med mindre plateselskaper, men fikk ikke suksess før han ble oppdaget av RCA. Han fikk også en manager som sørget for at han fikk ordentlig betalt for innspillinger og konserter. Innen 1970-tallet hadde Waylon blitt en etablert artist, sett som en av hovedfigurene innen outlaw country sammen med blant andre Willie Nelson. Sammen med Willie Nelson og andre partnere laget han «Wanted! The Outlaws», som ble det første countryalbumet som solgte til platinum. Nå ble Waylon Jennings en virkelig kjendis, som dukket opp regelmessig på TV i ulike sammenhenger.

Litt på hell

Etter å ha passert 45, begynte karrièren til Waylon Jennings å bli noe preget av rus- og helseproblemer. Han var avhengig av kokain, og var igjennom tre skilsmisser. Etter hvert ble han kvitt avhengigheten og brukte mer tid på sine seks barn, heller enn det evige turnélivet. I 2001 ble han innlemmet i Hall of Fame, kanskje fordi juryen var kjent med at Waylon var døden nær.

Ett av de store høydepunktene i Waylons karrière var samarbeidet med tre store artister i supergruppen Highwaymen: Willie Nelson, Johnny Cash og Kris Kristofferson.

Oppgjør med Nashville

Nashville er som kjent en slags hovedstad for countrymusikken. Waylon Jennings var imidlertid langt ifra fornøyd hverken med den musikalske utviklingen der eller forventningene til livsstil, og tok et kraftig oppgjør med miljøet i sanger som «Are You Sure Hank Done It This Way» og «The Conversation». Konfliktene førte blant annet til at Waylon flyttet til Austin i Texas og satset mer på å appellere til et rockepublikum.