Garth Brooks

Garth Brooks er en av de største artistene gjennom tidene, uansett sjanger, og en av countrymusikkens flotteste representanter. Han videreutviklet countrymusikken til å inkludere elementer fra pop og rock, samtidig som musikken fortsatt var gjenkjennelig country og ikke den overkommersielle smørja som mye av dagens countrymusikk er. Brooks har gitt seg som artist, og har på bemerkelsesverdig vis unngått å få musikken sin lagt ut på YouTube og Spotify som andre artister.

Garth Brooks har solgt 148 millioner plater, og med det ligger han mellom Beatles og Elvis på listen over de mestselgende artistene i USA gjennom tidene! I tillegg har han solgt over 20 millioner plater i andre land, og med det bidratt til å gjøre countrymusikken kjent og populær også utenfor sitt eget lands grenser. Han er den eneste som har utgitt sju såkalte diamantalbum, ikke bare innen country, men av alle artister i USA.

Bakgrunn

Garth Brooks er fra Oklahoma, nærmere bestemt fra oljebyen Tulsa. Faren hans jobbet for et oljeselskap, mens moren var countrysanger. De var en kunstnerisk familie med til sammen seks barn, som hver uke konkurrerte i små talentkvelder hjemme. Lille Garth lærte seg tidlig å synge og spille gitar og banjo. Interessant nok var han likevel mer interessert i idrett enn musikk, og var med i både amerikansk fotball, baseball, og friidrett. Han fikk betalt universitetsutdannelsen på grunn av sin dyktighet som spydkaster!

Først etter universitetet startet Garth Brooks på en musikalsk karrière, opprinnelig med å spille på diverse barer og nattklubber i Stillwater, byen der han hadde studert. Han likte George Jones, men var egentlig mest interessert i rock helt til han hørte George Strait for første gang i 1981. I 1987 flyttet han til selve countryhovedstaden, Nashville.

Gjennombruddet

Det første albumet kom i 1989, og Garth Brooks ble umiddelbart en suksess. Skiva, som også het «Garth Brooks», klatret helt opp til andreplass på countrylistene. Sangen «If Tomorrow Never Comes», kanskje fortsatt hans mest kjente sang, var den første som klatret helt til topps på singellistene. Det samme skjedde med Garths egen favorittsang, «The Dance», og videoen gjorde ham kjent for et bredere publikum utenfor countrymiljøet.

Utover 1990-tallet ble Garth Brooks den helt dominerende artisten innenfor countrysjangeren. Albumet «No Fences» lå for eksempel som nr. 1 i et halvt år, og solgte 17 millioner kopier! Blant de mest kjente sangene fra dette albumet husker vi «Friends in Low Places» og «The Thunder Rolls».

Innflytelser

Noe av det interessante med Garth Brooks er at han lot seg påvirke av mange artister utenfor sin egen sjanger. Han likte særlig artister som kunne kjøre et show og få med seg publikum, noe han selv elsket. Derfor likte han blant andre Billy Joel, Bruce Springsteen, KISS og Queen.