Hva er egentlig outlaw country?

Outlaw country er et begrep som kan være lett å misforstå. Det handler ikke om at man ikke respekterer lov og rett, eller at man skal være kriminell for å drive med denne typen musikk. Vi kan si at outlaw country heller er en historisk referanse som viser til hvordan motkulturen på 1960- og 70-tallet også påvirket countrymusikken, som mange mente hadde stivnet i konservative og rigide former.

Et opprør

Outlaw country har også sitt eget musikalske uttrykk, som er preget av innflytelse av eldre musikk av flere typer – blues, honky tonk, rockabilly, og etter hvert rock. Store helter som artistene innen sjangeren beundret var Bob Wills og kanskje særlig Hank Williams. Med utgangspunkt i den nye musikken rev artistene seg løs og tok kontroll over sin egen produksjon og egne utgivelser. Typer som Waylon Jennings og Willie Nelson krevde å få bruke de musikerne de ville i sine egne innspillinger, og fikk gjennomslag for det.

Det var også en geografisk dimensjon i dette, etter som countrymusikken med outlaw country flyttet seg fra et Nashville-fokus til å bli mer preget av sørstatenes kultur, særlig Texas og andre deler av USA som i sin tid var på «feil» side i borgerkrigen.