Hank Williams

Hank Williams, eller Hiram som han egentlig het, er en av countrymusikkens største helter og legender. Det på tross av at han bare ble 29 år gammel og døde for nesten 70 år siden! Alle fra Elvis Presley og Johnny Cash til norske artister som Sputnik har latt seg påvirke av den helt unike historien og musikken til den fattige unge mannen fra Alabama.

Bakgrunn

Hank Williams var fra landsbygda i Alabama, men flyttet som ung til Georgia der han fikk gitartimer av en svart bluesmusiker ved navn Rufus Payne. Etter hvert flyttet Hank tilbake til Alabama, da til byen Montgomery, hvor han allerede som 14-åring begynte sin karrière som musiker. En radiostasjon ba ham om å ta ansvaret for et program som varte i 15 minutter sammen med sitt band, kalt Drifting Cowboys. Hank sluttet på skolen for å vie seg helt og fullt til radiojobben.

Dessverre hadde han selv i ung alder et problem med alkohol, som gjorde at han til slutt fikk sparken av radiostasjonen. Hans talent var imidlertid ustoppelig, og etter hvert fikk han kontrakt med MGM Records. Han ble del av Grand Ole Opry, og skrev udødelige hits på løpende bånd: «Your Cheatin» Heart» og «I’m So Lonesome I Could Cry» er gode eksempler på den tidvis melankolske stemningen som ble formidlet i sangene hans. Noe av årsaken var sterke ryggsmerter, som gjorde at han stadig økte forbruket av alkohol og andre rusmidler.

Arven fra Hank

Hank var utvilsomt en av forrige århundres mest innflytelsesrike musikere. Han påvirket ikke bare countryartister som Johnny Cash og George Jones, men artister i alle mulige sjangere fra Elvis til Bob Dylan og Rolling Stones.