David Allan Coe er et av de store navnene innen outlaw country. Her snakker vi om en mann som i motsetning til mange andre innenfor sjangeren faktisk hadde alvorlige problemer med atferd og kriminalitet, og tilbrakte mange år på reformskoler og i ungdomsfengsler før han til slutt også satt i fengsel i flere år som voksen. En av inspirasjonene for Coes karrière var at han tilbrakte tid i fengsel sammen med en annen artist, Screamin» Jay Hawkins. Da han slapp ut av fengsel som 28-åring, begynte Coe å bo i en likvogn i Nashville, selve countryhovedstaden.
Fra forbrytelser til musikk
Helt fra starten av knyttet Coe musikken og tekstene sine til sin bakgrunn fra fengselet, og den første skiva, som kom i 1970, het «Penitentiary Blues». Han ble fort kjent i Nashville og fikk kultstatus innenfor sin nisje, men greide ikke helt å appellere til den jevne amerikaner. Flere av sangene hans ble imidlertid store hits som coverversjoner fremført av andre, mer kjente artister. Det innebar at Coe i mange år egentlig var mer vellykket som låtskriver enn som sanger.
Etter hvert førte suksessen til låtene hans til at han fikk kontrakt med et større plateselskap, Columbia Records. Her fikk han et stort gjennombrudd da han selv lånte en låt som i dag oppfattes som hans, nemlig «You Never Even Called Me by My Name». Et par år senere kom en ny hit motsatt vei, da Johnny Paycheck ga ut en coverversjon av Coes «Take This Job and Shove It».
En helt egen stil
Til tross for at Coe har vært rimelig vellykket som artist, og hatt flere sanger høyt oppe på hitlistene, har han alltid ment at han har fått for lite spilletid på radio og for lite anerkjennelse for sin musikk. Han har hevdet at dette har vært på grunn av sin uortodokse stil, som ofte lå langt utenfor det som var politisk korrekt selv i en tid da folk ikke var så lett å krenke. Mange av sangene hans handler om alkohol og narkotika, vold og sex, og ofte med et opprørsk tilsnitt som samtidig ikke viser veldig stor respekt for for eksempel minoriteter og kvinner. På den annen side har denne grenseoverskridende tendensen hele tiden også vært noe av det som har bidratt til Coes kultstatus.